Nu behöver du inte längre gå till vårdcentralen

kry

Att Internet har förändrat världen och vårt sätt att leva i vardagen är knappast en överdrift. För tjugo år sedan betalade vi fortfarande räkningarna inne på banken, skickade meddelanden på döda träd, läste riktiga tidningar på tunnelbanan och lyssnade på musik från fysisk skiva tillsammans med fysiska vänner (i det som somliga väljer att kalla för ”köttvärlden”). Idag vet vi bättre och även om det finns undantag så skulle nog de flesta av oss inte vilja gå tillbaka till den där tiden när allt var analogt, på papper och krävde fjorton blanketter och slick på frimärke.

Det finns dock ett område som kanske inte utvecklats i fullt så rasande takt som det övriga samhället; närsjukvården. Du går fortfarande till samma gamla vårdcentral när du hittar märkliga prickar på kroppen eller ungen fått öroninflammation för sjuttielfte gången. Här har Internet haft en ganska blygsam påverkan på vardagen och det är inte sådär vansinnigt mycket som vittnar om att det gått femton år sedan vi passerade det magiska milleniestrecket – inte förrän nu.

Nu har nämligen KRY startat – Sveriges första vårdcentral på nätet. Med hjälp av KRY kan du få hjälp med de allra vanligaste besvären online istället för att behöva ta dig hela vägen till vårdcentralen (och smitta ner halva stan på kuppen). Du identifierar dig via BankID, bokar tid, betalar och får sedan ”träffa” en läkare via webbkamera. Läkaren kan ställa diagnos, remittera vidare eller skriva ut recept precis som vid vilket besök hos vårdcentralen som helst. Skillnaden är att du inte behöver röra dig en centimeter utanför sjuksängens karmar.

Tjänsten är i fortfarande i ett teststadie och är inte öppen för precis alla riktigt ännu – men kommer enligt uppgift att släppas i full skala inom kort. Då kommer även appar till mobiltelefoner och surfplattor för att göra läkarbesöket ännu smidigare.

Ownit Magazine gör en Fylking, utropar ”Äntligen!” och älskar att finnas till på 2000-talet.

Robin Calmegård
magazine@ownit.se

 

Vad tycker du om idén med en vårdcentral online? Lämna en kommentar nedan!

Det här inlägget postades i Artiklar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu behöver du inte längre gå till vårdcentralen

  1. Marre skriver:

    Varför skulle jag betala det *DUBBLA* för att träffa en läkare online när jag kan träffa en RIKTIG läkare fysiskt på plats för HÄLFTEN av det ursprungliga priset?!

    Idén är bra men priset förstör hela syftet. Jag ser absolut ingen mening med detta och så länge priset kostar det dubbla jämfört med var dom tar på vårdcentralen så är denna tjänst fullständigt onödigt.

Kommentarer inaktiverade.