Vakna piggare – med genial app

sleepcycleDu har säkert hört om REM-sömnen förut – de perioder varje natt när du vanligtvis drömmer och sover lite lättare. Under REM-sömnen rör sig ögonen snabbt och hjärnans neuroner har samma aktivitetsgrad som när du är vaken.

En vanlig natt går du in i REM-sömn fyra till fem gånger och om du blir väckt under någon av dessa perioder känner du dig vanligtvis betydligt piggare än om du skulle bli väckt från djupsömn.

När väckarklockan ringer på morgonen är det med andra ord lite av ett lotteri – är du nere i djupsömn när den sätter igång är risken stor att du känner dig mosig, trött och trögstartad. Råkar den däremot ringa under en av dina REM-perioder blir det lättare att komma upp ur sängen och dagen startar på ett betydligt trevligare sätt. Men hur ska man få väckarklockan att pricka rätt?

Som den nattmänniska (och därmed USLA morgonmänniska) undertecknad skribent är så var tveksamheten stor när jag hittade appen Sleep Cycle Alarm i App Store. Försök har gjorts tidigare med olika former av REM-väckarklockor men inget har riktigt lyckats få mig till en bättre (läs: trevligare) människa under dygnets tidiga timmar.

Döm av min förvåning när jag morgonen efter mitt appfynd vaknade helt utvilad och dessutom på gott humör. Kan det vara möjligt? Är det hokus pokus?

sleep_cycle_ios_placementNja, inte riktigt – men nästan. När du går och lägger dig placerar du mobilen på ett visst sätt under lakanet i sängen, ställer in en tid då du senast behöver vakna och kryper till kojs. Appen känner sedan av dina rörelser under natten och kan på så vis räkna ut när du befinner dig i djup- respektive REM-sömn.

När det är dags att kliva upp väcker appen dig när du är inne i din lättaste sömn. Det kan vara en halvtimme (eller strax före) utsatt tid, men det är alltid när du är som lättast att väcka. Före Sleep Cycle behövdes det fyra väckarklockor och en (sur) flickvän för att få mig ur sängen. Nu räcker det med appens diskreta väckningsmelodi för att jag ska studsa (nåja) upp och möta en ny dag.

För den som (likt mig) älskar statistik så visar Sleep Cycle naturligtvis hur du sovit under natten, med kurvor som illustrerar de olika sömnperioderna. Du får se vilka dagar i veckan du sover som bäst – och när du egentligen kommer i säng om kvällarna. I iOS går den även att koppla till det inbyggda Health Kit-systemet för integration med andra hälsorelaterade prylar och appar i din ägo.

Sleep Cycle Alarm är framtaget av det svenska företaget Northcube kostar 9 kronor och finns för både iOS och Android.

Samma svenska företag har för övrigt också tagit fram apparna Sleep Cycle Powernap (som hjälper dig att ta en powernap utan att sova för länge) och Sleep Cycle Heart Rate (som låter dig ta pulsen med hjälp av din mobiltelefons kamera)

Det här inlägget postades i Surftips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vakna piggare – med genial app

  1. online courses skriver:

    Well I guess I don’t have to spend the weekend figuring this one out!

Kommentarer inaktiverade.