Ta mormor online

Släktforska, hålla kontakten med nära och kära, hänga med i nyheterna, sköta bankärenden, se favoritprogrammen från TV, lära sig knyppla, köpa och sälja begagnade prylar…

Internet är oändligt. Här finns något för alla oavsett bakgrund, kön, intressen och – just det – ålder. Äldre har mycket att vinna på att lära sig hantera en dator och navigera på Internet, inte minst kan steget ut på ”nätet” bryta isolering och få en annars kanske lite ensam pensionär att känna sig som en del av ett sammanhang.

Steget behöver inte heller vara särskilt långt från att läsa den lokala morgontidningen hemma vid köksbordet till att hålla sig uppdaterad med senaste nytt från världens olika hörn online. Man måste inte ha en egen dator, åtminstone inte till en början. På de flesta svenska bibliotek kan man idag låna en uppkopplad dator gratis, och via till exempel Studiefrämjandet finns ofta bra nybörjarkurser för äldre. Kanske kan mormor få låna din egen dator en timme i veckan – det viktiga är att hon själv får prova på och väcka nyfikenheten inom sig. Plötsligt dimper insikten om Internets oändlighet ner som ett brev på posten och då går det inte längre att hindra, och du ska inte bli förvånad om din senior plötsligt dyker upp i din Facebookchatt med hjälp av en både nyare och snabbare dator eller surfplatta än din egen.

Här är några tips på bra länkar för dig som vill hjälpa mamma, mormor eller farfar ut på Internet.

Hjälp till på distans
Till en början kan det bli en hel del telefonsamtal med frågor och funderingar. Hur var det nu jag skickade ett mail? Hur hittar man till Google? Med hjälp av fjärrstyrningsprogrammet VNC kan du koppla upp dig på mormors skärm när hon kört fast och behöver hjälp med att komma vidare. Du ser samma sak som mormor och kan hjälpa henne klicka på rätt knappar. Installera RealVNC Server på mormors dator och klientprogrammet på din egen. Programmet är gratis och kan spara många långa telefonsamtal och resor med bilen.

RealVNC laddar du ner på http://www.realvnc.com/cgi-bin/download.cgi
En bra guide för att komma igång med RealVNC finns här: http://www.pconline.se/artiklar/fjarrstyr-datorn-med-vnc/

TeamViewer
Nils D tipsar: ”Annars är fungerar TeamViewer väldigt smidigt. Gratis för privatpersoner. Oberoende av om det är Mac eller PC, och oberoende av brandväggar. Mycket lätt att koppla upp sig. Men kanske inte den allra snabbaste funktionen.” Tack för tipset Nils!
http://www.teamviewer.com/sv/index.aspx

Pensionätet
Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har startat sin egen motsvarighet till Facebook som de kallar Pensionätet. Här samlas tusentals pensionärer för att träffa nya vänner och diskutera allt ifrån utflykter och friskvård till kakrecept och samhällspolitik.
http://www.pensionatet.pro.se/

Facebook
Andra pensionärer i all ära, men resten av världen finns faktiskt på Facebook. 60 procent av svenskarna har registrerat sig på Facebook och allt fler äldre ansluter sig för att hålla kontakten med sina barn, barnbarn och vänner. På ”fejjan” är det lätt att ta del av sina nära och käras liv via statusuppdateringar, bilder och incheckningar.
http://www.facebook.com
Tips hos 365saker.se: ”Lär någon äldre om Facebook”

Seniornet
Seniornet är ett annat bra tips för ”mormor” att hitta bra tips och hjälp för att komma igång på nätet.
http://www.seniornet.se
Tack till Mathias för tipset!

Fler länktips? Lämna en kommentar eller skicka ett mail till magazine@ownit.se! Den här artikeln uppdateras löpande så titta gärna tillbaka.

Det här inlägget postades i Surftips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ta mormor online

 1. Nils D skriver:

  Annars är fungerar TeamViewer http://www.teamviewer.com/sv/index.aspx väldigt smidigt. Gratis för privatpersoner. Oberoende av om det är Mac eller PC, och oberoende av brandväggar. Mycket lätt att koppla upp sig. Men kanske inte den allra snabbaste funktionen.

 2. Mathias skriver:

  Seniornet är ett annat bra tips för ”mormor” att hitta bra tips och hjälp för att komma igång på nätet.

  Pensionätet kräver medlemskap i PRO.

 3. Gun Gustafsson skriver:

  Viktigt att alla mormödrar , farmödrar… är med. Stora svårigheter uppstår annars i framtiden.

 4. Gun Gustafsson skriver:

  Glömde Seniornet

Kommentarer inaktiverade.