Internet är fantastiskt!

– BJÖRN!

Jag ropade desperat till min bror som befann sig på ovanvåningen. Han hade introducerat mig för mitt första internetfenomen och jag behövde hjälp med att kontakta NickServ för att registrera mitt smeknamn. Jag var sur. Smeknamnet Erk, som jag ville ha, var upptaget. Det blev istället påhittigt nog Erk1, fast jag egentligen var 2. IRC, Internet Relay Chat. Det var här jag kom till att spendera några av mina absolut mest fantastiska stunder i livet. En av de första plattformarna där gemene man enkelt kunde chatta och träffa folk online. Här spenderade jag många timmar från det att jag var tio. Tragiskt? Må vara hänt, men det gör inte faktumet att jag älskade det, mindre. Jag började flanera längs the world wide web i internets tidiga ålder då mycket var outforskat och det fanns många vägar att prova, och tro mig, femton år senare har jag provat läskigt många av dem. Jag kommer ihåg mitt första ICQ-nummer, jag kommer ihåg hur min första hemsida hos Angelfire såg ut, och jag kommer framför allt ihåg känslan när jag första gången som elvaåring lyckades skriva HTML-kod som genererade frames.

Jag heter Erik Ståhl och skulle du möta mig på stan och ta i hand skulle du bemötas av ett lite nord-skånskt ”Hej – Erik heter jag, trevligt att träffas!”. Det är nämligen i Skåne jag bott och verkat i mina snart tjugofem år. Det är i en liten byhåla på landet nära Hässleholm jag placerade mitt gamla 28.8 modem mellan två kuddar för att föräldrarna inte skulle höra uppkopplingsljudet trots orden – ”Inget internet förrän läxorna är klara!”. Det var där, i det gamla pojkrummet jag mötte min första internetkärlek och det var i Hässleholm jag några månader senare, nervöst, stod stampandes och inväntade att jag skulle få träffa henne första gången. Det var där.

Jag har växt upp i en familj med ett sällan skådat teknikbegär som min pappa alltid underhållt. Inte minst när han i julklapp en gång gav mamma en scanner. Detta var på tiden då en scanner var revolutionerande. Han gav henne också ett ångstrykjärn av senaste modell, hon var inte överlycklig för det årets julklappsskörd. Pappa försåg också, långt innan det att jag var född, hemmet med den första modellen av mikrovågsugnar. Mamma vittnar om att den var gigantisk, lät som ett jetplan och maten tog längre tid att tina där inne än vad den gjorde i ugnen. MEN, det var teknik. Familjen stod, med ett fånigt leende på läpparna, samlade och väntade på att vidundret på köksbänken skulle säga ”PLING!”. Det har funnits datorer och ny teknik runt mig så länge jag kommer ihåg. Det ligger till grund för den genuina nyfikenhet och glädje jag känner inför teknik idag.

Internet är en fantastisk del av vårt vardagliga liv. Det debatteras ofta fram och tillbaka om huruvida det är destruktivt eller inte att det får lov att spela en så pass stor roll i vår sociala interaktion med varandra. Det kommer vi att avhandla i ett antal kommande nyhetsbrev. Tillsammans ska, du och jag, lösa världsfreden är min tanke. Ja, du hörde rätt, DU och jag. Vi kommer höras av en gång i månaden på det här sättet och ofta väljer jag vad vi ska prata om. Självklart är du välkommen att höra av dig till mig mellan gångerna med kommentarer och förslag på något särdeles stort problem du vill att vi ska lösa tillsammans. Vi kommer beröra ämnen som; interagera mera, föräldraansvar, ”Mormor on the web” och mycket mer. Vi ska få ett bra år framför oss och jag hoppas att du vill ta del av resan!

Väl mött!


Erik Ståhl är skåning, författare, föreläsare och trygg internetmedborgare. Hans krönika kan du läsa varje månad i Ownit Magazine och du når honom på magazine@ownit.se.

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.