17-åringen blev känd på YouTube

I den mördande tuffa musikbranschen gäller det att sticka ut för att lyckas. Konkurrensen är stenhård och en enkel demokassett i ett kuvert på posten är inte längre ett alternativ för den som vill fånga skivbolagens uppmärksamhet.

Istället växer skaran av så kallade ”YouTube-fenomen”, alltså artister som vunnit uppmärksamhet, berömmelse och, i vissa fall, skivkontrakt efter att envist och målmedvetet ha marknadsfört sig själva och sin musik med hjälp av videos uppladdade på Internet.

Någon som vet vad det handlar om är Ulrik Munther, 17 år från Kungsbacka. Han vann visserligen Lilla Melodifestivalen för några år sedan, men det var först i början av 2011 som karriären lossnade ordentligt.

Lady Gaga, en av världens just nu största artister, premiärspelade sin nya singel ”Born This Way” i amerikansk radio. Hemma i Sverige satt Ulrik, lyssnade och tog kvickt ut låtens ackord på gitarr. Bara en halvtimme senare var han på väg till en studio i Göteborg där han spelade in sin tolkning, som kort därefter spreds som en löpeld över världen via YouTube. ”Jag fick en knäpp idé och ville se vad som hände” berättar Ulrik i ett pressmeddelande från skivbolaget Universal som tidigt hade insett potentialen och knutit Ulrik till sitt stall.

Ulrik blev en av de absolut första att göra en cover på ”Born This Way” och kändisbloggaren Perez Hilton uppmärksammade snabbt 17-åringen på Twitter. I skrivandes stund har videoklippet fått nästan 750 000 visningar på YouTube.

Ulrik har släppt en egen singel, ”Boys Don’t Cry” och har uppmärksammats för sin musik i både svenska och utländska medier och bloggar. Ett debutalbum är under inspelning och planeras att släppas i slutet av sommaren.

Ulrik Munthers officiella hemsida

Det här inlägget postades i Artiklar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till 17-åringen blev känd på YouTube

  1. Pingback: Fler YouTube-fenomen | Ownit Magazine

  2. Pingback: YouTube-fenomenet som lockar miljoner | Ownit Magazine

  3. Pingback: 14 år och superstjärna – tack vare nätet | Ownit Magazine

Kommentarer inaktiverade.